Wat we doen

Bij Math4NL zijn wij er van overtuigd dat wiskunde kan helpen allerlei uitdagingen van technische, maatschappelijke, economische en sociale aard op te lossen. Maar we hebben ook ervaren dat het niet altijd makkelijk is om wiskundigen en bedrijven of maatschappelijke organisaties met elkaar te verbinden. 

Math4NL is een jonge organisatie die nog in ontwikkeling is. Op deze pagina vind je een overzicht van onze activiteiten tot nu toe.

Dit evenement heeft als doel om wiskundigen in Nederland bij elkaar te brengen. Zowel degenen die werkzaam zijn in het bedrijfsleven, bij een non-profit organisatie, onderzoeksinstituut, HBO of universiteit – kortgezegd: elke liefhebber van wiskunde.

Gedurende één week worden actuele vraagstukken uit het bedrijfsleven of van maatschappelijke organisaties aangepakt door wiskundigen op zoek naar oplossingen. Dat is in een notedop de Studiegroep Wiskunde met de Industrie (SWI).

Math4NL is hét contactpunt voor het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en wiskundigen. Wij doen dit door ondersteuning te bieden bij de overdracht van wiskundige kennis naar het bedrijfsleven en omgekeerd.

Novel mathematics inspired by societal challenges

The best way to explain how societal challenges can be solved with novel mathematics is by showing some real life stories. 

The Royal Dutch Lawn Tennis Association (KNLTB) was looking for an improved ranking methodology for Double players in national and regional official competitions, which has to become a better indicator of the tennis skills and better predictor for results of future matches.

Determining the weight of turkeys

Study Group Mathematics with Industry 2019 was held at Wageningen University & Research. Topics went from traffic lights to towing tanks, from chips to carbon filters and from force plates to 3D prints in concrete.

And they tried to come up with an approach for determining the weight of turkeys while walking on pressure plates hidden under the floor.

Nieuwe wiskunde geïnspireerd door maatschappelijke uitdagingen

Hoe nieuwe wiskunde kan helpen bij het oplossen van maatschappelijke uitdagingen, kunnen we het beste uitleggen aan de hand van enkele voorbeelden.

De Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (KNLTB) was op zoek naar een verbeterde methode voor de ranking van dubbelspelers in nationale en regionale officiële competities. Met als doel een betere inschatting van tennisvaardigheden en een betere voorspelling van het resultaat van toekomstige wedstrijden.

Kalkoenen wegen

In 2019 werd de Studiegroep Wiskunde met de Industrie gehouden aan de Universiteit van Wageningen. Onderwerpen varieerden van stoplichten en diepwatertanks tot carbon filters en  3D-printen in beton.

En er werd gezocht naar een manier om kalkoenen te wegen met behulp van drukplaten onder de vloer.

nl_NL